Prepararea berii acasa: un hobby savuros, de impartit cu prietenii
Share

Prepararea berii acasa: un hobby savuros, de impartit cu prietenii

Putine bauturi vorbesc despre prietenie asa cum o face berea. Parca de cand lumea, amicii se strang la o halba de bere rece si o savureaza in timp ce stau la povesti.

Dar berea a ajuns azi la un alt nivel al experientelor impartasite cu prietenii. Stiati ca o puteti prepara si acasa, cu ajutorul unui kit specializat? Astfel, mestesugul berii savuroase este accesibil si poate deveni o activitate distractiva de weekend.

Am strans pentru voi informatiile esentiale pentru a prinde gustul farmecului berii artizanale, facute acasa.

Ce contine un kit de bere?

kit bere de casa

Kitul de bere contine toate ustensilele pe care le veti folosi in procesul de fabricare al bauturii:

  • vasul de fermentare cu robinet;
  • minifermentator;
  • cilindrul si densimetrul pentru urmarirea stadiului fermentatiei berii. Acesta are doua zone pe scala evidentiate cu galben. Cea de jos indica inceputul fermentatiei alcoolice. Cea de sus indica momentul in care berea se poate imbutelia.
  • termometrul, care se va fixa pe vasul de fermentare;
  • paleta de amestecare;
  • linguritele de dozare;
  • capse si capsator, pentru sticlele de bere;
  • peria de spalat sticle;
  • metabisulfit de potasiu, necesar pentru igienizarea vasului inainte de folosire.

Pont: Pentru ca este atat de cuprinzator, kitul de bere este si o idee foarte inspirata de cadoupentru acel prieten care e o adevarata „enciclopedie” a grupului cand vine vorba de bere.

Pe langa kit, la preparare veti mai avea nevoie si de 1 kg de zahar, de malt si de drojdie (pe care o gasiti in pachetul cu malt). Acestea se vor procura separat.

Tipuri de malt

malt pentru bere in casa

Unii prefera berea blonda, altii, pe cea bruna sau aramie. Aici aveti mana libera – pur si simplu alegeti un sortiment de malt care sa va satisfaca gusturile.

Cateva recomadari Fermier.ro in materie de malt:

  • Vik Beer Traditional, daca sunteti iubitorii berii blonde clasice;
  • Vik Beer Dry Stout, pentru a obtine o bere bruna intensa;
  • Vik Beer Bitter, secretul unei beri aramii cu gust amar si spuma cremoasa.

Cum preparam berea acasa?

Orice sortiment de malt ati alege, pasii pe care ii veti urma sunt identici. Iata cum veti proceda:

1. Incalziti 3 litri de apa intr-o oala. Adaugati treptat maltul si amestecati usor cu ajutorul paletei, pana la omogenizare. Dupa adaugarea maltului, se toarna zaharul si se amesteca pana ce acesta se topeste.

2. Turnati amestecul in vasul de fermentare si adaugati 20 de litri de apa plata. Adaugati si pliculetul de drojdie de fermentare pe care il gasiti in pachetul cu malt si amestecati cu paleta.

3. Fixati minifermentatorul pe capacul vasului, pentru a elimina dioxidul de carbon si a bloca intrarea oxigenului. In minifermentator se adauga o solutie de apa cu metabisulfit de potasiu.

Pentru prepararea solutiei, se adauga o lingura de metabisulfit de potasiu la 1 litru de apa, iar apoi se umple minifermentatorul, iar restul se pastreaza pentru spalarea vasului.

Pentru a verifica daca procesul de fermentare este finalizat, vom umple cilindrul din kit cu bere, iar cu ajutorul densimetrului vom vedea nivelul de fermentatie (fermentarea dureaza aproximativ 2 saptamani).
Fermentarea este gata atunci cand densimetrul se scufunda pana la nivelul BOTTLE.

4. Imbutelierea. Umpleti sticlele (curatate inainte) cu bere, pana la baza gatului. Pentru a obtine spuma, adaugati in fiecare sticla un pic de zahar cu masura speciala, pe care o gasiti in kit.
Zaharul va produce o refermentare, asigurand presiune in sticla.

5. Cu ajutorul capsatorului, sigilati fiecare sticla.

6. Lasati sticlele de bere la maturat timp de 2-3 saptamani inainte de consum.

Dupa cum ati vazut, e chiar simplu sa fii berar de ocazie cand ai la indemana un kit complet si maltul potrivit. Urmand intocmai etapele de preparare, nu aveti cum sa gresiti.

Iar satisfactia de a bea o bere proaspata, preparata chiar de voi nu se compara cu nimic!

Acceptati provocarea?