Secretele unui vin bun. Cand si cum imbuteliem vinul?
Share

Secretele unui vin bun. Cand si cum imbuteliem vinul?

Dupa o toamna cu multa munca, in care ne-am ingrijit de fermentarea, filtrarea si stabilizarea vinului, e timpul sa ne gandim si la imbuteliere.

Cu siguranta vrem sa ne asiguram ca productia noastra de vin va fi pastrata in conditii optime, pentru un timp indelungat.

Cum stim ca vinul este gata de imbuteliere?

Un vin gata de imbuteliat este limpede, stabilizat si sanatos, avand toate caracteristicile asteptate in materie de concentratie alcoolica, aciditate, continut de SO2, continut microbiologic, gust, miros si culoare.

Inainte de imbuteliere, vinul trece prin trei etape de pritoc:

  • tragerea de pe drojdie;
  • bentonizarea si tragerea vinului de pe bentonita;
  • filtrarea cu placi filtrante.

Despre etapa filtrarii si stabilizarii vinului, gasiti informatiile esentiale in articolul anterior.

Vinul alb si rose se filtreaza steril, in una sau mai multe filtrari, in functie de incarcatura. Filtrarea sterila prin placi cu pori extrem de fini ne asigura eliminarea tuturor particulelelor de drojidie.

Vinul rosu parcurge aceleasi etape de pritoc, insa nu i se recomanda filtrarea sterila, pentru a nu pierde din culoarea dorita.

Iata solutiile de imbuteliere pe care le aveti la dispozitie.

Imbutelierea vinului in sticle

Este considerata standardul, gratie aspectului elegant, dar si pentru ca permite invechirea vinului la potentialul sau maxim. In acelasi timp, sticlele au atuul de a permite oricand evaluarea vizuala a vinului, sunt igienice, pastreaza intacte calitatile vinului si permit personalizarea cu ajutorul etichetelor.

Este indicat sa folositi sticle transparente pentru vinul alb si rose si colorate, pentru vinul rosu.

Cum procedati?

  • Pregatiti sticlele – spalati-le bine cu apa dedurizata si dezinfectati-le cu solutie de SO2.
  • Umpleti sticlele cu un pistol dozator. Lasati un spatiu de 10-15 mm de la suprafata vinului la nivelul dopului.
  • Montati dopul cu ajutorul dopuitorului, cat mai repede dupa ce ati umplut sticla, pentru a evita oxidarea. Dopurile de pluta sunt ideale, pentru ca realizeaza o inchidere etansa si contribuie in timp la buchetul vinului.
  • Montati capisonul din plastic termocontractabil si eticheta vinului.

Daca doriti sa pastrati cat mai mult vinul pe raft, va recomandam sa utilizati dopuri de calitate, din pluta colmatata, cu capete netede, neporoase.

Dupa imbuteliere, pastrati cateva ore sticla in pozitie verticala, pentru ca dopul sa se muleze perfect in sticla si sa o inchida etans.

Apoi, sticlele vor fi depozitate orizontal, pentru ca vinul sa fie in permanent contact cu dopul – previnindu-se astfel uscarea dopului si patrunderea aerului in sticla.

Important: Realizati procesul de imbuteliere intr-un mediu cat mai steril si igienic.

Imbutelierea vinului in sistem bag-in-box

In functie de cantitatea de vin pe care o aveti de imbuteliat, puteti opta pentru diverse dispozitive bag-in-box. O masina bag-in-box semiautomata sau automata va poate scurta semnificativ timpul necesar umplerii pungilor. Acestea au o capacitate de umplere ce variaza intre 2-30L, in functie de pungile de imbuteliere intrebuintate si pot fi folosite atat la imbutelierea vinului cat si la imbutelierea sucului.

Inca un avantaj al acestui sistem este acela ca vinul nu oxideaza dupa ce desfacem punga. Pe masura ce vinul se termina, punga se strange si impedica patrunderea aerului.

De ce aveti nevoie pentru procesul de imbuteliere?

  • pistol dozator racordat la o pompa electrica ce realizeaza tranzavarea vinului;
  • furtun;
  • pungi etanse speciale, prevazute cu robinet;
  • suport pentru fixarea pungilor;
  • cutii speciale de carton, pentru ambalarea practica a pungilor.

Asadar, imbutelierea corecta a vinului va garanteaza ca vinul dumneavoastra isi va pastra calitatile cu trecerea timpului. Alegerea unui procedeu de imbuteliere sau a altuia va depinde de bugetul disponibil, precum si de obiceiurile de consum.

Mult spor!