DOP COLMATAT 1 45x24 M
- Cod:5463
Stejarul de plută (Quercus suber) este un arbore de mărime medie, cu frunze căzătoare,
originar din Europa și Africa de Nord. Are o scoarță groasă și neregulată din care se obtine pluta.
Recoltarea scoartei de pluta, folosita ca materie prima pentru dopuri, produse pentru izolatie,
materiale decorative, etc., se face prima data la 25 de ani de la plantarea stejarului. Urmatoarele
recoltari se fac o data la 9-10 ani (deoarece scoarta se reface natural daca este corect recoltata).
Doar incepand cu cea de a treia recoltare scoarta are calitatile necesare producerii dopurilor de
pluta. Stejarii de pluta pot trai 200 - 250 de ani si in toata aceasta perioada scoarta se poate recolta o
data la 9-10 ani. Grosimea optimă este dată de dopurile pentru sticle, acestea fiind principalul
produs obtinut din pluta. Un dop standard are dimetrul de 23-24 mm, iar grosimea scoartei recoltată
trebuie să fie de aproximativ 30mm. Recoltarea scoartei nu dăunează arborelui, acesta având
capacitatea de a produce o nouă scoarță.
Stejarul de plută se cultivă pe zone mari în Spania, Portugalia, Alger, Maroc, Franța, Italia și
Tunisia. El acoperă în aceste țări suprafețe de peste 2,5 milioane ha. Portugalia detine 50% din
producția mondială și în acestă țară este interzisă tăierea stejarului de plută, excepție făcând doar
arborii bătrâni și neproductivi.
Dupa recoltarea scoartei aceasta este prelucrata si tratata pentru a fi folosita la
confectionarea dopurilor. Principalul tratament este dezinfectarea si sterilizarea cu abur.
Dopurile obtinute din scoarta stejarului de pluta sunt denumite “dopuri de pluta”.
Ele pot fi:
– Naturale, obtinute prin decuparea lor direct din scoarta. Acestea, in functie de numarul
si de aspectul porozitatilor, sunt clasificate pe diverse trepte de calitate. Sunt
recomandate pentru vinuri Premium;
– Colmatate, obtinute prin colmatarea cu rumegus a porozitatilor dopurilor naturale de
calitate inferioara. Sunt recomandate pentru vinuri de uz curent;
– Aglomerate, obtinute din pluta macinata si presata. Sunt recomandate pentru vinuri de
calitate. Dopurile Aglomerate, in functie de marimea granulelor de pluta, sunt:
– Aglomerate Standard – granule mari;
– Micro – granule medii si mici;
– Provino Plus – granule mici;
– O alta categorie este cea a dopurilor 1+1 denumite si Aglomerate 1+1. Acestea sunt
dopuri Aglomerate Standard care au la capete doua rondele din pluta naturala.
Pentru introducerea dopurilor in sticle se foloseste un dispozitiv numit “ Dopuitor ”.