Share

Vinificatie – Sfaturi si pasi pentru un vin de calitate superioara

LOREDO SRL este lider de piata pe segmentul mic si mijlociu de utilaje vinificatie , produse vinificatie si utilaje agricole. Cu o vechime de peste 20 de ani in furnizarea de utilaje vinificatie, ne-am inceput activitatea in cea mai mare regiune viticola a Romaniei si anume in Vrancea (sudul regiunii Moldova). Cu ajutorul experientei acumulate alaturi de clientii nostri, astazi va punem la dispozitie solutii profesioniste cat si tip hobby pentru obtinerea unui vin adevarat.
Gamele noastre de zdrobitoare cu desciorchinare permit zdrobirea si desciorchinarea completa a strugurilor, productivitatea lor indeplinind cerintele oricarui pasionat de vinificatie cat si a cramelor de prestigiu. In continuarea procesului de vinificatie si in functie de cantitatea de mustuiala obtinuta dupa zdrobire, va recomandam teascuri si prese hidraulice cu ajutorul carora puteti obtine un randament de pana la 65-70%.

Pentru fiecare tip de vin exista un proces de vinificatie special. Pentru obtinerea vinului rosu si a celui din soiuri aromate (Tamaioasa Romaneasaca sau Muscat Ottonel) este nevoie ca dupa desciorchinare sa se adauge enzime de extractie pe timpul macerarii si fermentarii. Aceste enzime vor extrage culoarea (la soiurile de struguri negri) si aromele din struguri. Totodata cu enzimele se vor adauga si drojdiile speciale si activatorul (hrana pentru drojdie). Dupa fermentatie urmeaza etapa de presare.
Procesul este asemanator si pentru vinul alb, doar ca la acesta se va adauga o enzima de limpezire dupa care va urma procesul de presare si eliminare a tescovinei (fara maceratie). Pentru fermentare va recomandam folosirea unei drojdii specifice soiului de struguri folosit. Pentru aceste operatiuni si pentru depozitarea vinului va oferim gama de cisterne de depozitare realizate din inox alimentar AISI304.
Cei 20 de ani de experienta si numeroase teste efectuate in laboratoare specializate ne-au oferit cunostintele necesare pentru a va putea recomanda o gama variata de drojdii, enzime, activatori si solutii de stabilizare a vinului.
Dupa primul pritoc si eliminarea sendimentelor se va folosi metabisulfit de potasiu sau dioxid de sulf in dozele stabilite de o analiza prealabila in laborator asupra vinului.
Dupa primul pritoc se face bentonizarea vinului. Bentonizarea are rolul de a limpezi vinul, bentonita fiind de fapt o argila ce nu modifica gustul vinului. Al doilea pritoc consta in eliminarea depozitului obtinut in urma bentonizarii. Dupa al doilea pritoc urmeaza stabilizarea proteica a vinului.
Inainte de imbuteliere vinul se filtreaza cu ajutorul filtrului pentru vin si a placilor filtrante. Filtrul pentru vin impreuna cu placile filtrante din carton alimentar retin impuritatile din vin, dandu-i acestuia limpezime, fara sa afecteze gustul sau culoarea. In functie de gradul de impuritati din vin puteti incepe cu o filtrare grosiera, apoi medie, fina si la final sterila. Daca dupa filtrarea grosiera observati ca vinul este limpede si nu mai prezinta impuritati puteti trece la filtrarea fina si apoi sterila.

Imbutelierea vinului este etapa finala a procesului de vinificatie si va sfatuim sa nu o neglijati. Modul in care veti pastra vinul este foarte important pentru conservarea calitatii acestuia. De aceea, pe langa solutia clasica de imbuteliere la sticla, LOREDO SRL va pune la dispozitie un sistem inovator ce elima riscul oxidarii vinului dupa deschidere. Este vorba despre sistemul de imbuteliere Bag-in-Box, acest sistem format dintr-un aparat de imbuteliere, pungi si cutii Bag-in-Box, nu ofera doar un aspect special vinului ci il si protejeaza de oxidare o data ce cu*tia este deschisa.
Pe langa calitatea strugurilor, secretul unui vin cu adevarat de calitate consta in alegerea utilajelor si a produselor folosite, de aceea noi va vom oferi intotdeauna solutiile de care aveti nevoie. Loredo. Cultivam tehnologie!
 
Share

Taierea si Legarea Vitei de Vie

Taierea si Legarea Vitei de Vie – Unde plantam vita de vie?
Taierea si legarea vitei de vie sunt cele mai importante operatiuni de intretinere si asigurare a recoltei. Dar mai intai sa vedem ce locuri sunt ideale pentru plantarea butucilor. Pentru ca productia de struguri sa fie la maxima trebuie sa avem in vedere doi factori: lumina si caldura. Locul in care doriti sa plantati butucul trebuie sa fie cat mai mult timp insorit in cursul zilei, aceste zone sunt: sud, sud-vest, sau sud-est.
Un alt factor pe care trebuie sa-l aveti in vedere este distanta dintre butuci. Distanta de plantare trebuie sa fie de cel putin jumatate de metru pentru a permite circulatia aerului. Furnizandu-i aceste conditii butucului, acesta va beneficia de o cantitate maxima de caldura, iar maturizarea strugurilor se va face mai devreme fiind mai puternic colorati si dulci.
Este de evitat plantarea vitei de vie in apropierea pomilor sau in zonele umbroase. In acelasi timp trebuie sa avem in vedere ca prin plantarea vitei de vie sa se infrumuseteze curtea, vita de vie sa se integreze armonios in aspectul general al curtii.
Taierea si Legarea Vitei de Vie
Lucrarile de toaletare a vitei de vie se face primavara timpuriu, inainte de deschiderea mugurilor (pornirea vegetatiei). Pentru vita de vie tip bolta si pergola se face o taiere scurta lasand verigi de rod alcatuite din cepi la 1-2 ochi si cordite la 4-5 ochi viabili, iar productia poate ajunge la peste o suta de ochi la un butuc viguros si bine sustinut de ingrasaminte.
Deoarece prin taiere butucul de vie este direct afectat, este necesar ca aceste lucrari sa fie facute de cei care cunosc aspectele biologice ale soiurilor respective, conditiile de mediu si principiile pe care se prijina taiera. soiurilor, condițiile de mediu și bineînțeles principiile pe care se sprijină tăierea.
Ce trebuie sa aveti in vedere inaintea taierii vitei de vie:
Probabil ai auzit frecvent acesti termeni. Taierea in uscat este efectuata in perioada de repaus vegetativ, iar taierea in verde se face in timpul perioadei de vegetatie, in cazuri extreme cand planta este afectata de anumiti factori.
Perioada cea mai potrivita pentru taierea vitei de vie in uscat este de la sfarsitul lunii februarie, pana la inceputul lunii aprilie.
Scopul taierii la vita de vie
1. Taierea de formare – Se face in al doilea an de la plantarea butucului, incepand cu luna februarie pana in aprilie. Prin aceste taieri se urmareste corectarea nivelului vitei de vie (joasa, inalta sau mijlocie).
2. Taierea de rodire – Se face in al 4-lea an de la plantare si are in vedere scopul de a echilibra modalitatea de crestere cu productia dorita. De asemenea, taierile de rodire ajuta la obtinerea unei recolte mult mai calitative.
3. Taierea la vita de vie – se poate aplica si in cazuri speciale in care planta este afectata de factori fizici sau climatici (inghet, grindina).

Alegerea sistemului de taiere
Alegerea sistemului de taiere este influentata de lungimea elementelor lemnoase existente pe butuc:
– Coarda – ramificatie lemnoasa a tulpinii, caracterizata de varsta si dimensiuni specifice (coardele lungi pot ajunge pana la 20 ochi).
– Cordita – element de productie, de dimensiuni mai mici ca ale coardei (cel mult 7 ochi lungime)
– Cepi – elemente lemnoase de mici dimensiuni, rezultate din taierea coardelor (cel mult 4 ochi). Aceste elemente indeplinesc diferite functii, pot fi de rezerva, de inlocuire sau chiar si de rod.
– Veriga de rod – cuplu alcatuit din cep+coarda.


Sistemul de taiere scurt – potrivit pentru soiuri precum Feteasca Alba, Regala, Galbena


Element de productie– cepul de rod (cel mult 3 ochi), cel mult 10 elemente.


Sistemul de taiere inalt


Element de productie – coarda de rod (8-16 ochi)
Sistemul de taiere semiinalt – imbinarea celor doua sisteme (scurt si inalt) fapt pentru care este cel mai raspandit sistem de taiere.

De avut in vedere inaintea taierii
Avand in vedere caracteristicile soiului de vita de vie detinut, primul pas premergator taierii este verificarea viabilitatii ochilor. Aceas
ta verificare se face verificand diferite zone ale vitei de vie, ochii sanatosi sunt cei care au o culoare verde in sectiune, iar cei afectati sunt cei care au o culoare maronie. Secretul unei taieri corecte consta si in folosirea unor instrumente potrivite, ascutite si dezinfectate.
 
Legarea vitei de vie
Dupa ce ati terminat taierea, urmatoarea etapa este de legare a coardelor. Va recomandam sa nu intarziati legarea vitei de vie pentru ca doar in aceasta perioada elasticitatea coardelor iti vor permite sa legi in directia pe care o doresti. Scopul legarii coardelor este de a furniza vitei de vie conditiile ideale de dezvoltare a lastarilor, astfel incat sa aveti un butuc sanatos si o recolta cat mai bogata.








 
 
Uneltele necesare legarii vitei de vie sunt:
Foarfeca tip Nicovala – este folosit pentru taierea crengilor mai groase (cu diametrul de pana la 25mm)
Foarfeca pentru vie – clasicul foarfece cu arc ce va poate ajuta la taierea viei sau a crengilor cu diametrul de pana la 15 mm
Legatrice (cu banda) – este o unealta perfecta pentru cei ce au o suprafata intinsa de vita de vie. Aceasta foloseste un sistem simplu de prindere bazate pe banda speciala si capse cu ajutorul carora veti putea sa legati coardele intr-un timp foarte scurt
Rafie – legarea cu ajutorul firului de rafie este ideala pentru cei ce au o suprafata mica de vita de vie
Cleste de legat cu sarma-hartie – acest sistem de legare este unul sigur (nu riscati ca legatura sa se dezlege) si va ajuta sa economisiti timp
Tub de legat (2-3mm) – permite dezvoltarea coardei fara a o strange in timpul cresterii
Pe toate plus multe altele le gasiti in magazinele noastre din Focsani, Adjud, Odobesti, Panciu sau online pe www.fermier.ro.
 
 
Share

Taierile de Primavara si Altoirea la Pomi Fructiferi

Taierile de primavara si altoirea pomilor fructiferi reprezinta lucrari esentiale in plantatiile de pomi fructiferi. Acestea sunt absolut necesare pentru o productie de calitate si pentru sanatatea copacului. Taierea sau toaletarea copacilor este o lucrare obligatorie ce are ca scop buna crestere a copacului si valorificarea acestuia. Orice pomicultor ar trebui sa aiba in vedere urmatoarele informatii inainte de a se apuca de taierea sau altoirea pomilor din gradina sau livada.
Tairea in Uscat la Pomii Fructiferi
Taierea in uscat la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar indepartarea unor ramuri. Toaletarea acestor pomi se realizeaza in fiecare an si poate avea obiective diverse – taieri de formare, taieri de regenerare, cat si taieri de rodire. Taierea se realizeaza cu o foarfeca de gradina sau un fierastrau pentru pomicultura, a unor parti verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar prin taierea unei ramuri in totalitate. Odată rarite ramurile, lumina poate ajunge mai usor la muguri si determina o dezvoltare mai viguroasa a fructelor.
Share

Fonduri europene nerambursabile prin AFIR pentru liniile de procesare a fructelor

In ultimii ani asistam la o crestere a interesului pentru produsele naturale, „fara chimicale”, incepand cu lfructele si legumele proaspete si pana la sucurile sanatoase si hranitoare.
Nostalgia gustului bun si a fructelor de altadata poat fi exploatata profitabil!
AFIR va ofera oportunitatea de a accesa fonduri europene nerambursabile in valoare totala de 9 miliarde de euro, pentru dezvoltarea si prelucrarea produselor pomicole.
Ce este AFIR si cum puteti profita
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) faciliteaza accesarea de fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului agricol.Banii europeni pentru afacerile de procesare a fructelor, sector la care ne vom raporta in continuare, sunt obtinuti prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).
Orice persoana cu proiect fezabil de dezvoltare a agriculturii in mediul rural poate aplica.Sprijinul oferit de UE pentru afacerile de procesare a fructelor pot acoperi chiar si 100% din valoarea proiectului.
Vreau finantare nerambursabila. Cum procedez?
De la idee si pana la bani sunt cativa pasi de urmat:

Realizati un plan de afaceri pentru proiectul dvs. de investitii in procesarea fructelor.
Intrati pe site-ul oficial AFIR sau mergeti la un birou teritorial pentru a identifica linia de finantare – submasura – cea mai potrivita pentru intentiile dvs.
Verificati conditiile de eligibilitate prevazute in Ghidul Solicitantului pentru submasura respectiva.
Elaborati proiectul ce va contine Cererea de Finantare standard specifica submasurii pentru care ati optat, precum si toate documentele indicate de consultantii AFIR. Proiectul poate fi alcatuit fie de dvs., fie cu ajutorul unei firme de consultanta specializate in obtinerea de fonduri UE nerambursabile.
Dupa ce dosarul de finantare este gata, il veti depune online pe pagina AFIR.

In continuare, expertii evaluatori AFIR vor verifica eligiblitatea proiectului si, daca toate conditiile sunt indeplinite, acesta va trece in etapa de finantare.
Odata ce veti fi notificat si veti semna acordul de finantare, puteti incepe sa va ganditi la derularea propriu-zisa a investitiilor.
Parteneriat pe termen lung
Intr-un proiect european dedicat investiilor in agricultura, achizitia utilajelor reprezinta cea mai mare cheltuiala si totodata, un angajament major. AFIR detine o baza de date cu preturi de referinta care simplifica procedura de achizitie publica a echipamentelor.
Legislatia ofera beneficiarului fondurilor nerambursabile libertatea de a decide de la ce producator sau distribuitor sa achizitioneze echipamentele.
Noi va putem oferi asistenta personalizata in alegerea utilajelor, pentru a pune afacerea de procesare a fructelor in miscare cat mai repede. De asemenea, ramanem parteneri logistici si dupa achizitie, pentru a ne asigura ca totul functioneaza conform asteptarilor.
Liniile de procesare a fructelor de la Fermier.ro
Pentru ca nicio afacere nu este la fel ca alta, avem solutii tehnice pentru orice configuratie a liniei de procesare. Inglobam solutii si pentru liniile de procesare mici, care produc pana la 500 l suc /zi (destinate gospodariilor) si pentru cele mari, aferente unei productii de peste 3000 l suc /zi (in cazul inteprinderilor).
Liniile includ toate echipamentele principale si auxiliare necesare de-a lungul lantului de prelucrare a fructelor, incepand cu tocatoare si prese si pana la masini de umplere.
Asadar, orice fermier mic sau mare se poate califica pentru a demara un proiect de procesare a fructelor cu bani europeni. Noi va putem ajuta sa achizitionati echipamente de calitate si va putem impartasi din experienta noastra.
Mult succes!
Share

Secretele unui vin bun. Cand si cum imbuteliem vinul?

Dupa o toamna cu multa munca, in care ne-am ingrijit de fermentarea, filtrarea si stabilizarea vinului, e timpul sa ne gandim si la imbuteliere.
Cu siguranta vrem sa ne asiguram ca productia noastra de vin va fi pastrata in conditii optime, pentru un timp indelungat.
Cum stim ca vinul este gata de imbuteliere?

Un vin gata de imbuteliat este limpede, stabilizat si sanatos, avand toate caracteristicile asteptate in materie de concentratie alcoolica, aciditate, continut de SO2, continut microbiologic, gust, miros si culoare.
Inainte de imbuteliere, vinul trece prin trei etape de pritoc:

tragerea de pe drojdie;
bentonizarea si tragerea vinului de pe bentonita;
filtrarea cu placi filtrante.

Despre etapa filtrarii si stabilizarii vinului, gasiti informatiile esentiale in articolul anterior.
Vinul alb si rose se filtreaza steril, in una sau mai multe filtrari, in functie de incarcatura. Filtrarea sterila prin placi cu pori extrem de fini ne asigura eliminarea tuturor particulelelor de drojidie.
Vinul rosu parcurge aceleasi etape de pritoc, insa nu i se recomanda filtrarea sterila, pentru a nu pierde din culoarea dorita.
Iata solutiile de imbuteliere pe care le aveti la dispozitie.
Imbutelierea vinului in sticle

Este considerata standardul, gratie aspectului elegant, dar si pentru ca permite invechirea vinului la potentialul sau maxim. In acelasi timp, sticlele au atuul de a permite oricand evaluarea vizuala a vinului, sunt igienice, pastreaza intacte calitatile vinului si permit personalizarea cu ajutorul etichetelor.
Este indicat sa folositi sticle transparente pentru vinul alb si rose si colorate, pentru vinul rosu.
Cum procedati?

Pregatiti sticlele – spalati-le bine cu apa dedurizata si dezinfectati-le cu solutie de SO2.
Umpleti sticlele cu un pistol dozator. Lasati un spatiu de 10-15 mm de la suprafata vinului la nivelul dopului.
Montati dopul cu ajutorul dopuitorului, cat mai repede dupa ce ati umplut sticla, pentru a evita oxidarea. Dopurile de pluta sunt ideale, pentru ca realizeaza o inchidere etansa si contribuie in timp la buchetul vinului.
Montati capisonul din plastic termocontractabil si eticheta vinului.

Daca doriti sa pastrati cat mai mult vinul pe raft, va recomandam sa utilizati dopuri de calitate, din pluta colmatata, cu capete netede, neporoase.
Dupa imbuteliere, pastrati cateva ore sticla in pozitie verticala, pentru ca dopul sa se muleze perfect in sticla si sa o inchida etans.
Apoi, sticlele vor fi depozitate orizontal, pentru ca vinul sa fie in permanent contact cu dopul – previnindu-se astfel uscarea dopului si patrunderea aerului in sticla.
Important: Realizati procesul de imbuteliere intr-un mediu cat mai steril si igienic.
Imbutelierea vinului in sistem bag-in-box
In functie de cantitatea de vin pe care o aveti de imbuteliat, puteti opta pentru diverse dispozitive bag-in-box. O masina bag-in-box semiautomata sau automata va poate scurta semnificativ timpul necesar umplerii pungilor. Acestea au o capacitate de umplere ce variaza intre 2-30L, in functie de pungile de imbuteliere intrebuintate si pot fi folosite atat la imbutelierea vinului cat si la imbutelierea sucului.
Inca un avantaj al acestui sistem este acela ca vinul nu oxideaza dupa ce desfacem punga. Pe masura ce vinul se termina, punga se strange si impedica patrunderea aerului.
De ce aveti nevoie pentru procesul de imbuteliere?

pistol dozator racordat la o pompa electrica ce realizeaza tranzavarea vinului;
furtun;
pungi etanse speciale, prevazute cu robinet;
suport pentru fixarea pungilor;
cutii speciale de carton, pentru ambalarea practica a pungilor.

Asadar, imbutelierea corecta a vinului va garanteaza ca vinul dumneavoastra isi va pastra calitatile cu trecerea timpului. Alegerea unui procedeu de imbuteliere sau a altuia va depinde de bugetul disponibil, precum si de obiceiurile de consum.
Mult spor!